Lojistik Nedir ? Tersine, İleriye
Lojistik Nedir ?
Lojistik kelimesi Fransızca kökenlidir.Ürün hizmet ve insan gibi kaynakların, ihtiyaç duyulan yerde istenen zamanda temin edilmesi için bir araç olarak tanımlanabilir.Herhangi bir pazarlama veya üretim organizasyonunun lojistik destek olmadan başarılması çok zordur.Lojistik nakliye, envarter, depolama, malzeme idaresi ve ambalajlama bilgilerinin birleştirilmesini kapsar.Lojistik İşletme sorumluluğu ham maddenin cografik konumlanması sürecin işletilmesi ve ihtiyaçların mümkün olan en düşük maliyetle karşılanarak işin bitirilmesidir.
İleri Lojistik Nedir ?
- Tanım : Tek noktadan çok noktaya dağıtım söz konusu olan göreceli , tahmin yapması kolay standart ürün kalitesi ambalajı ve fiyatlandırmasına sahip lojistik sistemlere ileri lojistik denir.
- Tanım: Müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere başlangıç noktasıdan tedarikçiden başlayarak; üretici dağıtıcı ve perakendeci kanallarını planlı uyumlu ve sistemli bir şekilde kullanarak müşterinin arzu ettiği miktarda ve arzu ettiği zamanda mal veya hizmetlerin müşteriye ulaşmasını sağlayan sistematik yöntemdir.
Tersine Lojistik Nedir ?
Tersine Lojistik, firmaların çevresel açıdan daha etkin olmalarını sağlayan bir süreçtir. Tersine akış sürecinde amaç, geri dönecek ürünlerden maksimum seviyede yarar sağlamak veya uygun bir şekilde yok edilmesini sağlamaktır. İyi bir tersine lojistik uygulaması, firmanın hammadde ve materyal edinim maliyetini azaltır, müşterinin satın alma riskini düşürür, tepki süresini kısaltır, sosyal sorumluluğu yerine getirir ve çevreci firma imajını iyileştirerek firmaya rekabet avantajı sağlar.
Tersine Lojistik Örnekleri :
- Kullanılmış, hasar görmüş modası geçmiş ürünlerin üretici veya tüketicilerden toplanarak yeniden üretim sürecine katılması veya atık toplama merkezlerine gönderilmesidir.
- Tersine lojistik avrupadan yıllardır uygulanan bir sistemdir.Satın aldığımız her ürünün fiyatına kullanım sonunda atık merkezlerine gönderilmesi için belirli bir ücret eklenerek uygulanır. Misal; Buzdolabı aldınız ve kullanım ömrü ortalama 10 yıl olan bu ürünü kullanamaz hale gelince değişmek istediniz.Türkiye’de olduğu gibi kapı kapı dolaşıp eski eşya toplayan hurdacı adında bir sektör yoktur veya götürüp çöp kutusu kenarına bırakamazsınız.Buzdolabı fiyatına aldığınızda ödediğiniz ek ücret mukabili bu iş atık merkezi yetkilileri tarafından yeniden üretim sürecine katılır veya güvenli bir şekilde imha edilir.