Ülkemizde imalat sektörünün istenen düzeye ulaşabilmesi için birçok sektörde bu süreçleri tasarlayabilecek ve uygulayabilecek imalat mühendislerine ihtiyaç vardır. İmalat mühendisleri, imalat sistemlerinin tasarımı ve gerçekleştirilmesi yanında, ürün geliştirme, kalite kontrol ve üretim bölümlerinde çalışabilirler. İmalat mühendisleri tüm üretim bölümlerinin idaresinde veya yönetim kademelerinde sorumluluk alabilirler.
İmalat Mühendisleri mezun olduktan sonra çalıştıkları kurum içerisinde üretim verimlilik analizleri, üretim planlaması, üretim sürecinin iyileştirilmesi, malzeme ihtiyaçlarının giderilmesi ve personellerin organize edilmesi İmalat Mühendislerinin görevidir.
● İmalat problemlerinin çözümü için temel ve mühendislik bilimlerinin prensiplerini uygulama becerisi,
● İmalat sistemlerini tasarlama, yürütme ve sonuçları analiz edip yorumlayabilme becerisi,
● Güncel yöntemleri, araç ve teknolojileri kullanarak imalat süreci ve sistemlerini seçme ve tasarlama becerisi,
● Çok disiplinli projelerde çalışabilme ve liderlik yapabilme becerisi,
● Türkçe ve İngilizce sözlü ve yazılı iletişim kurabilme becerisi,
● Mühendislik tasarım ve analizlerinde bilgisayar yazılımları gibi modern mühendislik yöntemlerini ve bilgiye ulaşmada çağdaş yöntemleri kullanabilme becerisi.
Bu becerilere sahip olan İmalat Mühendislerinin aktif olarak sorumluluk alabilecekleri temel işlevler şunlardır:
● İmalat Yöntemleri ve Malzeme Bilgisi: İmalat yöntemlerini etkileyen ve aynı anda kendisi de değişikliğe uğrayan malzemelerin davranış ve özelliklerini değerlendirme.
● Proses, Montaj ve Ürün Mühendisliği: Ürünlerin ve imalat için gerekli olan ekipman, takım ve ortam koşullarının seçim ve tasarımı.
● İmalat Sistemleri Tasarımı: İmalat işlemlerinin analiz sentez ve kontrollerinin, istatistiksel, matematiksel yöntemlerle; simülasyon ve bilişim teknolojileri yardımıyla gerçekleştirilmesi.
● Rekabetçi İmalat: İmalat planlama, strateji ve kontrol yöntemleriyle rekabetçi imalat yöntemlerini geliştirme.
● Laboratuar Çalışmaları: İmalat proseslerindeki değişkenlerin laboratuar ortamında ölçüm ve değerlendirilmesi.